Kalėdų, Kūčių valgiai

16 posts / 0 new
Paskutinis pranešimas
Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02
Kalėdų, Kūčių valgiai

Tikriausiai kiekvienas turime savo šeimos ar visos giminės šventinį Kūčių patiekalą, be kurio neįsivaizduojame Kūčių vakarienės ar Kalėdų stalo.

Pasidalinkime savo Kalėdinių ar Kūčių patiekalų receptais.

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

vikiškas_kalėdinis_pyragas_Agnusyte2010foto

Kalėdinis vokiškas pyragas su džiovintais vaisiais

Jį kepti reikėtų pora mėnesių iki Kalėdų, vėliausiai gruodžio pradžioje, nes šis pyragas turi būti brandinamas...

Reikės:

100-200g lazdyno riešutų;

100g migdolų,

po 300g tamsių ir šviesių razinų;

200g džiovintų melionų;

200g džiovintų ananasų;

200g džiovintų papajų;

100 g džiovintų abrikosų;

100 g džiovintų spanguolių.

(Bendras kiekis visų vaisių ir riešutų turi būti apie 1,5kg )

 

220g sviesto,

5 kiaušinių,

350 g miltų,

200g rudojo cukraus,

šaukštelio kepimo miltelių,

pusės citrinos sulčių,

15-20 lašų apelsinų esencijos.

 

Džiovintus vaisius ir riešutus susmulkinti.

Sviestą (kambario temperatūros) išsukti su ruduoju cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir plakti apie minutę kiekvieną. Tada supilti citrinos sultis ir apelsinų esenciją. Tada sudėti kepimo miltelius bei miltus. Gerai išmaišyti. Suberti vaisius ir riešutus. Išmaišyti.

Kepimo formą iškloti bent trimis sluoksniais kepimo popieriumi. Supilti pyrago masę ir dėti į iki 140 laipsnių įkaitintą orkaitę, kur kepti apie pusantros valandos.

Iškepus leisti pyragui ataušti. Suvynioti į kepimo popierių ir  padėti į sausą vietą. Po trijų dienų išpakuoti ir apšlakstyti pyragą 50g brendžiu ar konjaku,paskui vėl suvynioti.Po dviejų savaičių vėl pakartoti.Paskutinį kartą aplaistyti pyragą ne vėliau kaip savaitė iki Kalėdų. (Receptas iš interneto platybių truputį savaip pakeistas :))

Skanaus!

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Nesudėtingi, bet labai skanūs saldūs patiekalai, kurie tinka ir sau, ir svečiui.

Riestainiukai
Patiekalui pagaminti reikia 400 gramų varškės, stiklinės cukraus, trijų kiaušinių, šaukštelio sodos, miltų.
Sodą „nugesinti“ šlakeliu acto, likusius produktus gerai išmaišyti. Miltų berti tiek, kad tešla būtų kietoka. Iš tešlos formuoti nedidelius kiauravidurius riestainiukus ir virti aliejuje. Labai skanu. Riestainiukai tiesiog ištirpsta burnoje, nespėjus apsižvalgyti.

Pasakų namelis
Jei namuose auga vaikai arba per šventes tikimasi sulaukti mažųjų svečių, patiekalas, kurs vadinamas „Pasakų nameliu“.
Reikia dviejų pakelių sausainių, 200 gramų sviesto, stiklinės cukraus, dviejų pakelių varškės. Papuošimui reikia imti po šešis šaukštus cukraus bei kakavos, du šaukštus pieno ir 40 gramų sviesto.
Ant kepimo popieriaus į vieną eilę sudėti dalį sausainių, pertepti gerai išmaišytu sviestu, cukrumi ir varške, vėl dėti sausainius, ir vėl pertepti.
Po to perteptus sausainius sulenkti iš šonų, kad pasidarytų stogelis. Namelį papuošti galima įvairiai, pvz.aptepti išmaišytu sviestu, pienu, cukrumi bei kakava.
Skanaus!

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Močiutės kūčiukai. Jie ruošiami pagal senovinį receptą. Dabar tokių niekas nekepa. Tai ypatinga tešla, kuriai reikia ne pieno ar vandens, bet tarkuotų obuolių tyrės.
Kūčiukai labai skanūs, saldžiarūgščiai. Iki Kalėdų dar yra laiko, tad išbandykite ir Jūs. Tešlai reikia 0,5 kg miltų, 50 gramų tirpyto kepiniams skirto margarino, trijų šaukštų cukraus (pagal skonį), truputį druskos, 1,5 stiklinės bulvių tarka tarkuotų sultingesnių obuolių, 0,5 pakelio mielių (galima ir sausų), aguonų. Margariną pašildyti. Sudėti cukrų, druską, tarkuotus obuolius ir viską gerai išmaišyti, kol cukrus ištirps. Tada sudėti mieles, aguonas, miltus ir užminkyti tešlą. Miltų iš karto visų nepilti, nes ne vienodo brinkimo jie būna. Gerai išminkyti ir baigiant tai daryti įpilti šaukštą aliejaus. Tada dar kartą suminkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą padėti šiltai, kad iškiltų. Po to kočioti, pjaustyti kūčiukus ir kepti apie 220 laipsnių karštumo orkaitėje. Labai skanu prieš valgant pamirkyti aguonų piene ar kisieliuje. Skanaus.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Karpis, keptas orkaitėje. Patiekalui pagaminti reikės didelio karpio, 3-4 šaukštų majonezo, 4-5 skiltelių česnako, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, trupučio muskato, druskos, 2-3 apvirtų morkų, citrinos, petražolių, 50 gramų sviesto. Karpį išvalyti, nuskusti žvynus, gerai išplauti, tačiau palikti su galva ir uodega. Ties nugara skersai įpjauti tiek pjūvių, į kiek gabalėlių norėsime supjaustyti prie stalo. Česnakus smulkiai supjaustyti, sumaišyti su kitais prieskoniais: pipirais, muskatais, druska ir labai kruopščiai įtrinti karpį. Taip įtrintą žuvį parą laikyti šaltai. Prieš kepant įtrinti majonezu, į vidų pripjaustyti apvirtų lengvai pasūdytų morkų, pridėti gabalėliais supjaustyto sviesto. Kepti galima folijoje arba kepimo rankovėje maždaug vieną valandą 150 laipsnių temperatūroje. Iškepusį karpį atsargiai perkelti į didelę lėkštę. Papuošti petražolių lapeliais, plonai pjaustytais citrinų ir morkų griežinėliais, juos įstatant nugaros įpjovose. Prieš valgant pašlakstyti citrinų sultimis. Skanu šiltas ir atvėsęs.
Recepto autorius linki, kad gausus ir puošnus artėjančių šv. Kūčių ir Kalėdų stalas būtų graži švenčių detalė, bet ne priežastis...

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Tunų salotos Kūčių stalui. Šioms salotoms reikia gabalėliais konservuotų tunų aliejuje arba savose sultyse, žaliųjų žirnelių, dviejų trijų kiaušinių, kelių svogūno galvučių, majonezo, petražolių. Kiaušinius reikia kietai išvirti ir supjaustyti kubeliais. Svogūnus supjaustyti žiedeliais, jei juos naudosite apkeptus, arba smulkiai, jei mėgstate aštresnes salotas ir naudosite žalią svogūną. Tunų gabalėlius susmulkinti. Salotų skonis priklausys nuo tuno pasirinkimo bei kiekio ir svogūno panaudojimo būdo. Sumaišius ant viršaus uždedame majonezo. Jis naudojamas ir kaip dekoratyvinis akcentas, todėl ta šventinė balta pusnis papuošiama žiupsneliu žirnelių ir žaliais petražolių lapeliais.
Neverta atsisakyti ir visai minimalių patiekalų: šventinio vakaro metu net ir paprasta bulvė, iškepta folijos apvalkale židinio anglyse ar išvirta su lupenomis ir užkandama  sūdytu sviestu ar spirgučiais, šeimos narius priartins prie amžinųjų tiesų, primenančių mums apie saiką, meilę, kiekvieno iš mūsų unikalumą ir trapumą.
„Jei tavyje dega žiburėlis, jį lengviau pastebėti ir kito lange," -  sako recepto autorius.

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kūčiukų receptai

Tikrai daug smagiau ir skaniau namuose kepti kūčiukai.

Receptų yra įvairiausių, bet mes gaminame paprastus, beveik nesaldintus, nes juk per Kūčias pasninkaujame...

Išbandykite ir Jūs kurį nors receptą:

kūčiukai_Agnusytefoto

1.Kūčiukų receptas

Reikės:

0,5 kg miltų, stiklinės vandens, 50g aliejaus, trupučio druskos, 20-30g mielių, ketvirčio stiklinės aguonų, 100g cukraus.

Gaminimas:

2/3 miltų išsijokite į dubenėlį. Jų viduje padarykite duobutę, į kurią supilkite nedideliame cukraus kiekyje išeistas mieles (truputį pašildykite prieš tai). Viską išmaišykite, paviršių apsijokite miltais ir uždengę drobine medžiaga,pastatykite kurs norš šiltai,kad pakiltų. Į pakilusią tešlą supilkite aliejų, įberkite cukrų, druską, įsijokite miltus ir viską gerai išminkykite. Tešlą minkykite apie 20 min. Jei tešla atrodo per minkšta, įsijokite dar miltų. Minkykite, kol tešla nebelips prie rankų ir įgaus gražų blizgesį. Pridenkite drobine medžiaga ir dar kartą palaukite,kol pakils. Iš pakilusios tešlos darykite 1cm storio volelius, kuriuos supjaustykite aštriu peiliu skersai maždaug 1cm gabaliukais. Kad nesuliptų, kūčiukus pabarstykite miltais. Sudėkite į miltais pabarstytą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje.

kūčiukai_Agnusyte_foto

2. Kūčiukų receptas:

Reikės:

600g miltų tešlai, apie 100g miltų kočiojimui, 250g cukraus, 80g margarino arba sviesto, 70g aguonų, 40g mielių, druskos, puodelio vandens, puodelio pieno (kas nori tikrų kūčiukų- gaminkite be pieno).

Gaminimas:

Mieles ištrinkite su cukrumi, druska, margarinu. Tada įpilkite pašildytą pieną ir vandenį. Maišant sudėkite persijotus miltus ir aguonas. Pastatykite šiltai, kad pakiltų. Porą kartų kylančią tešlą permaišykite.

Tuomet iš suminkytos tešlos gaminame volelius, kuriuos supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje skardą pabarstę miltais.

paruošti kepimui kūčiukai_ Agnusyte foto

Iš šio produkto kiekio išeina apie 1 kg kūčiukų.

 

3 kūčiukų receptas

Reikės:

100g vandens, 2-3 kiaušinių, 830g miltų, aliejaus 150g, mielių 50g, cukraus 200g, aguonų 20g, druskos 2g.

Gaminimas toks pats kaip ir prieš tai aprašytų receptų.

Skanių kūčiukų!

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kalėdiniai meduoliai

O kaipgi Kalėdos be meduoliukų, meduolių, meduolėlių :)

Šati keletas receptukų, gal kažkuris patiks :)

 

1 Kalėdiniai meduoliai

Reikės:

2 trynių, 1 kiaušinio, 100g cukraus, 100g grietinės, 100g sviesto, 80g medaus, 500g miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, pusės šaukštelio prieskonių mišinio.

Puošimui: 50g šokolado,1 baltymo, 1 stiklinės cukraus pudros, trupučio aronijos sulčių, kad suteikti glajui spalvą.

Gaminimas:

Kiaušinį ir trynius išsukite su cukrumi. Į juos sudėkit pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Supilkite grietinę ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.Užminkytą tešlą 2-3 val. palaikykite šaldytuve. Iškočiokite 7mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduos.

Ruošdami glajų, kiaušinio baltymą išplakite iki standžių putų. Nuolat plakant po šaukštelį suberkite cukraus pudrą. Jeigu glajų dažysite uogų sultimis, pridėkite daugiau cukraus pudros. Iš sviestinio popieriaus susukite piltuvėlį, į kurį pridėkite glajaus arba išlydyto šokolado. Nukirpkite piltuvėlio smailųjį galą ir tolygiai spausdami puoškite meduolius.


2 Meduolio receptas

Reikės:

400g medaus, 5 kiaušinių, 200g cukraus, 50g sviesto, 1 stiklinės grietinės, 500g miltų, 1 šaukštelio sodos, 2 šaukštėlių prieskonių mišinio (gvazdikėlių, cinamono, muskato riešuto, kvepiančiųjų pipirų).

Gaminimas:

Kiaušinių trynisu ištrinkite su cukrumi, supilkite pavirintą, bet atvėsintą medų, suberkite prieskonius, supilkite lydytą sviestą, grietinę,išplaktą su soda, suberkite sijotus miltus ir išmaišykite. Tada dėkite išplaktus baltymus. Supilkite tešlą į paruoštą skardą.  Kepkite apie 40 min. vidutinio karštumo orkaitėje. Iškeptą meduolį išverskite ant lentelės, atvėsinkite. Po to pjaustykite nedideliais gabalėliais.

 

3 meduolio receptas (greitai pagaminamas)

Reikės:

2 stiklinių kefyro, pusės stiklinės aliejaus, 1 stiklinės uogienės (nelabai tisk nebent juodųjų serbentų,visos kitos turėtų tikti), pusės stiklinės cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kakavos, 2 arbatinių šaukštelių sodos, 3 stiklinių miltų, vanilinio cukraus arba cinamono.

Gaminimas:

Viską sumaišykite į tešlą iki grietinės tirštumo. Ją sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 minučių.

 

4 Meduolinė eglutė

kalėdinių_meduoliukų_eglutė_Agnusytefoto

Reikės:

Tešlai: 500g miltų, 100g margarino, 200g medaus, 100g cukraus, 100g grietinės, pusės šaukštelio prieskonių mišinio meduoliams (gvazdikėlių, kvepiančiųjų pipirų, cinamono, imbiero, muskato riešuto...) ir ketvirtadalio šaukštelio gesintos sodos.

Glajui: 200g cukraus, ketvirtis stiklinės vandens, pusės citrinos sulčių.

Gaminimas:

Kartu šildykite medų, cukrų, margariną, kol medus suskystės. Ataušinkite ir supilkite grietinę. Viską išmaiįykite, supilkite gesintą sodą ir po šaukštą dėkite miltus ir sukite mediniu šaukštu. Kai tešla tampa tiršta, minkykite. Išminkius galima iškart kepti arba parą palaikyti šaltai. Tuomet dalinkite tešlą dalimis , kočiokite, ir pjaustykite skirtingų dydžių žvaigždes  ir dėkite kepti. Ataušintas žvaigždes patepkite glajumi ir dėkite vieną ant kitos. Kai jau tampa panašu į eglutę, apvarvinkite ją glajumi,galite papuošti prilipdydamo įvairių saldainiukų ir palaukite kol sustings.

Glajui paruošti cukrš virinkite su vandeniu uždengtame inde kol sutirštės tiek, kad įlašinus į vandenį, sirupo lašelis nebeišsileis. Tuomet pilkite pusę citrinos sulčių, statykite puodą į šaltą vandenį ir atšaldykite. Supilkite į dubenį ir sukite mediniu šaukštu kol pasidarys baltas, paskui supilkite likusias citrinos sultis ir tepkite.

5 Kočiojamos meduolių tešlos sausainiukams receptas

Reikės:

500g miltų, 100g margarino, 200g medaus, 200g cukraus, 2 kiaušinių, kepimo miltelių, 1 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio (maltų gvazdikėlių, kar

damono, cinamono, muskato riešuto).

Gaminimas:

Medų, cukrų ir margariną pašildykite kartu, kol viskas suskystės ir išsimaišys. Tada atvėsinkite, įmuškite kiaušinius, išmaišykite, tada dėkite persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišykite. Valandai padėkite tešlą į šaldytuvą. Tada kočiokite ant miltais pabarstytos lentos. Išpjaustykite sausainiukus ir kepkite 200 lapsnių orkaitėje apie 10-15min. Iškeptus meduolius sudėkite į sandarų indą ir palikite,

kol atauš.

 

 

6  Figūriniai meduoliniai sausainiukai

meduoliai_Agnusytefoto

Reikės:

Tešlai: 3 kiaušinių, pusės stiklinės cukraus, 100 g sviesto, 200g medaus, 600g miltų, 1 pakelio kepimo miltelių, 1 šaukšto cinamono, po pusę šaukštelio įvairių maltų prieskonių (imbiero, muskato riešuto, gvazdikėlių, kardamono) arba 2 šaukštelių paruošto mišinio meduoliams.

Papuošimui: 100g šokolado, 2 šaukštų pieno, 2 kiaušinių baltymų, 3 stiklinių cukraus pudros.

Gaminimas:

Medų, cukrų, sviestą šildykite puodelyje, kol susidarys vientisa masė. Atvėsinę įmaišykite kiaušinius ir su kepimo milteliais bei prieskoniais sumaišytus miltus. Išminkykite tešlą ir iškočiokite 7mm storio lakštą. Jei turite pasiruošę įvairių formų trafaretų (angeliukų, eglučių,, žvaigždučių, aviukų...), pagal juso išpjaukite sausainius. Jei meduoliukus kabinsite ant eglutės, prieš kepdami, jų viršuje išspauskite nedideles skylutes. sausainius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 170 C temperatūros orkaitėje. Tokisu meduolius kartoninėje dėžutėje galiam laikyti apie mėnesį. Tada jei tampa dar skanesni. Prieš pat šventes meduolius papuoškite piene ištirpintu šokoladu ir baltymų glajumi. Glajų galima nudažyti mėtų sirupu, burokėlių, aronijų, šaltalankių sultimis...

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kalėdinis vyšnių pyragas

Reikės:

300g margarino, 300g cukraus, 6 kiaušinių, 500g miltų, 10g kepimo miltelių, 2g prieskonių mišinio (cinamono, kardamono, gvazdikėlių, kalendros, anyžių, vanilės), 150g razinų, 15g cukatų, 250g vyšnių uogienės.

Gaminimas:

Margariną išplakite su cukrumi, pamažu supilkite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir supilkite į tešlą. Pabaigoje supilkite cukatas ir razinas. Tešlą suverskite į riebalais išteptą formą. Paviršių išlyginkite. Iš konditerinio maišelio išspauskite vyšnių uogienės. Kepkite orkaitėje 20-30min. 180 C temperatūroje.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Desertas „Kūčia“

 Reikės:

1 stiklinė kviečių

1/2 l medaus

500 g cukraus

500 g aguonų

prieskoniniai vaisiai (razinos, graikiški riešutai, figos, migdolai)

 

Gaminimas:

Kviečius nuplauti ir pamerkti nakčiai. Kitą dieną išvirti, kol suminkštės, kelis kartus keičiant vandenį. Minkštus grūdus perkošti per sietą. Aguonas nuplauti, nuplikyti, 2 kartus permalti mėsmale. Išmaišyti su medumi, cukrumi ir prieskoniniais vaisiais. Patiekiant suberti kviečius (per anksti išmaišyti su aguonų mase kietėja). Kūčią patiekti šiek tiek ataušinus.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kūčioms įvairūs virtinukai

Virtinukų tešlai:

2 stiklines miltų, 1 kiaušinis (nors nelabai derinasi su pasninku), vandens, druskos

Iš šių produktų išmaišoma tešlą. Tešla plonai iškočiojama, daromi apskritimai (kvadratai) į vidurį jų dedamas įdaras, kraštai užspaudžiami. Verdame apie 10 min. pasūdytame vandenyje (arba sultinyje)

 

Virtų bulvių įdaras:

400g. virtų bulvių, 1 kiaušinis, druskos, (kiti dar deda ir svogūną)

Virtos bulvės sugrūdamos, svogūnus pakepinti ir sumaišyti su bulvėmis. ĮmuŠamas kiauŠinis, pasŪdoma, išmaišoma ir daromi virtinukai.

 

Šviežių kopūstų įdaras:(galima ir raugintus kopūstus naudoti)

1/2 kopūsto, svogūnas, 50-100g sviesto, druskos

Kopūstas ir svogūnas supjaustomas, pakepinamas svieste, pasūdoma ir daromi virtinukai.

 

Grybų įdaras:

100g. džiovintų grybų, 2-3 svogūnai, sviesto, druskos, džiuvėsėliai

Išmirkyti grybai išverdami pasūdytame vandenyje ir smulkiai supjaustomi. Svogūnai smulkiai supjaustomi, pakepinami svieste, sudedami grybai, įberiame džiuvėsėlius, druską ir viską dar pakepiname.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Silkė su obuoliais
Reikės: Atlanto silkės (neišdarinėtos, riebios), obuolių, svogūnų, cukraus, cinamono.
Silkę išdarinėti, supjaustyti gabalėliais ir sudėti į silkinę.
Aliejuje pakepinti atskirai obuolius, supjaustytus į 8 dalis, ir svogūnus, pjaustytus žiedais.
Karštas obuolių skilteles pabarstyti cukrumi ir cinamonu.
Atvėsintomis obuolių skiltelėmis ir atvėsintais pakepintais svogūnais meniškai papuošti silkę.
****
Kopūstų salotos
Reikės: šviežių kopūstų, morkų, kedro riešutų, svogūnų, grybų.
Šviežius kopūstus susmulkinti, pagniaužyti, kad nebūtų sausi. Įtarkuoti morkų, paskaninti druska ir cukrumi, apšlakstyti aliejumi ir actu.
Paskaninti keptuvėje paskrudintais kedro riešutais arba pakepintais aliejuje svogūnais ir šaldytais (arba džiovintais) išvirtais smulkintais grybais.
***
Ramių ir jaukių Šv. Kalėdų!
Kad kitais metais būtų kuo mažiau įtampos, o daugiau šilumos ir žmogiškumo.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Kapota silkė (žydų patiekalas):
1 vidutinė silkė, kelios riekelės batono, 2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus, pusė obuolio, 1 svogūnas, 2 valgomi šaukštai citrinų sulčių, 1 virtas kiaušinis.
Silkę išmirkyti, išimt kaulus. Batoną pamirkyt piene. Silkę, batoną, nuluptą obuolį, svogūną sumalti. Įpilt alyvų aliejaus, citrinos sulčių, sudėt kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišyt mediniu šaukštu. Papuošt kapotu kiaušinio baltymu.
Skanaus!

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 5 dienos 3 valandos
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Kalėdoms - karpis, keptas orkaitėje.

Reikės didelio karpio, 3 - 4 šaukštų majonezo, 4 - 5 skiltelių česnako, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, trupučio muskato, druskos, 2 - 3 apvirtų morkų, citrinos, petražolių, 50 g sviesto. Karpį išvalyti, nuskusti žvynus, gerai išplauti, tačiau palikti su galva ir uodega. Ties nugara skersai įpjauti tiek pjūvių, į kiek gabalėlių norėsime supjaustyti prie stalo. Česnakus smulkiai supjaustyti, sumaišyti su kitais prieskoniais: pipirais, muskatais, druska ir labai kruopščiai įtrinti karpį. Taip įtrintą žuvį parą laikyti šaltai. Prieš kepant įtrinti majonezu, į vidų pripjaustyti apvirtų lengvai pasūdytų morkų, pridėti gabalėliais supjaustyto sviesto. Kepti folijoje arba kepimo rankovėje maždaug valandą 150 laipsnių temperatūroje. Iškepusį karpį atsargiai perkelti į didelę lėkštę. Papuošti petražolių lapeliais, plonai pjaustytais citrinų ir morkų griežinėliais, juos įstatant nugaros įpjovose. Prieš valgant pašlakstyti citrinų sultimis. Skanu šiltas ir atvėsęs.

*********

Silkė su džiovintais obuoliais.

Sūdytą silkę išdarinėti, supjaustyti gabalėliais. Džiovintus obuolius pamirkyti labai mažame vandens kiekyje apie 1 val. - tiek laiko reikia kad nepermirktų, o tik sudrėktų. Susmulkinti. Supjaustyti 2 dideles svogūnų galvas, sumaišyti su obuoliais ir apkepti maišant keptuvėje, kol suminkštės svogūnai. Kuo daugiau obuolių ir svogūnų, tuo skaniau, svarbu kad nebūtų silkės daugiau. Karštą masę sumaišyti su silke. Sudėti į silkinę, aptept majonezu, apibarstyt smulkintais virtais kiaušiniais ir papuošt žalumynais - krapų šakelėmis, petražolėmis. Skanaus!

*********

Kalėdinis aguonų pyragas

Reikės: 400 g aguonų, 7 kiaušinų, 3 valgomų šaukštai džiūvėsėlių, 1 citrinos, 100 g cukraus, 5 šaukštų konensuoto pieno. Verdančiu vandeniu užpilt aguonas ir palikt 30 min. Per tą laiką kiaušinių trynius ištrint su cukrum, sudėt džiūvėsėlius, sutarkuotą citrinos žievelę, išspaustas citrinos sultis, kondensuotą pieną. Aguonas labai gerai nusausinti ir sudėti į tešlą. Pabaigoj supilti iki standžių putų suplaktus kiaušinių baltymus. Pašaut į įkaitusią orkaitę ir kept apie 35 min. 170 laipsnių temperatūroje. Iškepus dar 10 min. palaikyti orkaitėje. Papuošt įvairiai: cukraus pudra su spanguolėm ir kt. Skanaus!

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Sezamo sausainiukai (kuriuos gražiai supakavę, galėsite padovanoti draugams Kalėdų proga arba tiesiog pavaišinti)

Reikės:

1 kiaušinio, 150 g sezamo sėklų, 200 g cukraus, 55 g tirpinto sviesto, 55 g miltų, lašelio vanilės.

Gaminimas:

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių, išklojame 2 didesnes skardas kepimo popieriumi.

Šiek tiek paplakame kiaušinį, kad susimaišytų trynys su baltymu.

Dedame sezamo sėklas, cukrų,tirpintą sviestą, beriame miltus ir viską išmaišome.

Šaukšto pagalba formuojame mažus sausainius (bekepdami jie labai plečiasi) ir sudedame į skardą.

Kepame apie 5-10 min., kol gražiai paskrus ir paruduos.

 

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 diena 13 valandų
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Karijų riešutai su čili pipiriukais (kuriuos sudėję į gražius indelius su kitais riešutais ar džiovintais vaisiais, galėsite padovanoti Kalėdų proga)

Reikės:

2 puodelių karijų riešutų,

4 arbat.šaukšt, aliejaus,

2 valg.šaukšt, cukraus,

2 valg.šaukšt vidutinio aštruko čili miltelių.

Gaminimas:

Sumaišome visus ingredientus. Folija išklojame kepimo skardą ir į ją supilame sumaišytą masę. Įkaitintoje iki 120-130 laipsnių temperatūros orkaitėje riešutus kepame apie 45 minutes, kelis kartus pamaišydami ir apversdami.

Skanaus :)

 

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Norėdami komentuoti prisijunkite arba užsiregistruokite

Susiję įrašai