Gavėnios ir Advento patiekalai. Bet ko valgyti nevalia. Pasninkaujame.

16 posts / 0 new
Paskutinis pranešimas
Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02
Gavėnios ir Advento patiekalai. Bet ko valgyti nevalia. Pasninkaujame.

Užgavėnės su riebiais blynais jau praeity, o prieš akis - 6 gavėnios savaitės. Seniau žmonės laikydavosi griežto pasninko. Tris dienas per savaitę (III, V, VI) nevalgydavo net pieniškų valgių. Šiais laikais žmonės taip nebepasininkauja, nebent po žiemos norėdami numesti vieną kitą priaugtą nereikalingą kilogramą. Tačiau gavėnios metu bent penktadieniais mažiau valgyti reikėtų Wink Tad pasidalinkime pasninkui ir gavėniai tinkamais receptais. Skanaus ir neužmirškime, kad saiko jausmas - didelė vertybė Smile

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Džiovintų slyvų salotos
Reikės:
300g džiovintų slyvų;
stiklinės virinto vandens;
2 šaukštų cukraus;
cinamono;
gvazdikėlių;
citrinos sulčių.
Eiga:
Slyvas gerai nuplaukite, užpilkite vandeniu ir parą laiko mirkykite. Išmirkusias slyvas apdžiovinkite ir supjaustykite juostelėmis. Pabarstykite prieskoniais, cukrumi, pašlakstykite citrinos sultimis ir sudėkite į salotinę. (Tokias salotas galite valgyti vienas arba su veršiena). Skanaus!

***********************

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Žuvis, įdaryta kruopų koše
Reikės:

1 kg žuvis;
3 stiklinės miežinių kruopų;
2 stiklinės aliejaus;
2 svogūnų;
maltų pipirų;
druskos.
Eiga:
Nuvalykite žuvį, nupjaukite galvą, švariai išplaukite ir pasūdykite. Ryte išvirtą miežinių (galima ir žirnių, sorų, bulvių ar grikių) kruopų košę apkepinti su svogūnais. Pirmiausiai pakepinkite susmulkintus svogūnus, paskui sudėkite su prieskoniais sumaišytą košę. Apkepta koše prikimškite žuvį. Pjūvį užsiūkite ar užtraukite kokia kvapnia žole ar plona kadagio šakele. Žuvį dėkite į keptuvą su aliejumi ir kepkite orkaitėje. Valgykite su daržovėmis. Skanaus!

 ***********************

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Skrudinti naminiai dribsniai
Reikės:
2 puodelių avižų;
įvairių džiovintų vaisių;
1 šaukšto medaus;
1 šaukšto rudojo cukraus;
2 šaukštų sviesto.
Eiga:
Keptuvėje ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, supilkite avižas, medų, rudąjį cukrų, įdėkite džiovintų vaisių, riešutų, saulėgrąžų, moliūgų sėklų. Viską 5 minutes paskrudinkite ir leiskite atvėsti. Skanaus!
 

***********************

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Marinuotos silkės

Reikės:
4 silkių;
3 svogūnų;
2 stiklinių vandens;
0,5 stiklinės acto;
pipirų;
gvazdikėlių;
laurų lapelių;
cukraus.
Gaminimo eiga:
Silkes nuvalykite, perpjaukite per pusę ir sudėję į pailgą indą užpilkite marinatu. Marinatui vandenyje išvirkite griežinėliais supjaustytus svogūnus ir morkas, supilkite actą, suberkite prieskonius, įpilkite aliejaus ir pavirinkite. Marinate silkes laikykite 24val. Išimkite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į pailgą indą ir papuoškite iš marinato išimtomis daržovėmis.
Skanaus!

***********************

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Tešloje kepta silkė

Reikės:
1kg silkių;
2 kiaušinių;
150g miltų;
5 šaukštų grietinės;
druskos;
aliejaus.
Gaminimo eiga:
Silkę nuvalyti, jei reikia - pamirkyti, perpjauti pusiau. Jei reikia - išimti kaulus ir apdžiovinti. Trynius ištrinti su dviem šaukštais aliejaus ir grietine, sudėti dalį miltų ir gerai išsukti. Baltymus išplakti ir atsargiai įmaišyti į tešlą, kartu beriant likusius miltus. Pavoliotas tešloje silkių puseles iškepti įkaitintame aliejuje, atvėsinti ir patiekti su salotomis ar užpiltas marinatu. Skanaus!

 

***********************

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Per Gavėnią prisiminkime įvairių grūdų košes. Jas galima ne tik virti. Kitą dieną, iš virtos košės likučių galima išsikepti puikių blynų.

Pavyzdžiui, grikinių blynų. Jiems reikės: grikių košės, kiaušinio,jei reikia įdėkite miltų, druskos ir pipirų pagal skonį bei trupučio aliejaus kepimui.

Gaminimas: viską sumaišę dėkite su šaukštu į įkaitintą keptuvę. Valgyti galima vienus arba su įvairiais padažais. Skanu ir greiati pagaminama :)

 grikiniai blynai Agnusyte2011 Foto

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 3 dienos 15 valandų
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Advento valgiai.

****

Silkių „riešutėliai“:

8 nedidelės virtos bulvės, agurkas, obuolys.

Įdarui:

2 silkės, 2 bulvės, 2 morkos, svogūnas, obuolys, 150 ml majonezo, maltų pipirų, šaukštelis kmynų.

Bulves ir morkas išvirkite su lupenomis, ataušinkite ir nulupkite. Silkes išskroskite, išimkite kaulus, smulkiai sukapokite arba sumalkite. Pridėkite stambiai tarkuotas morkas ir obuolį, smulkintą svogūną, gardinkite pipirais ir viską išmaišykite. Masę krėskite į išskobtas virtas bulves, ant viršaus užilkite majonezo, apibarstykite plikytais kmynais. Puoškite agurko griežinėliais ir obuolio skiltelėmis.

****

Silkė po pusnimis:

2 silkių filė, 2 svogūnai, 150 g ryžių, sauja graikinių riešutų, majonezo, aliejaus.

Silkę supjaustykite gabaliukais ir dėkite į silkinę. Svogūnus susmulkinkite, pakepkite aliejuje, ataušinusios jais apdėkite silkės gabaliukus. Ryžius išvirkite, perliekite šaltu vandeniu, ataušusius sumaišykite su majonezu. Šaukšteliu ant silkės su svogūnais suformuokite „pusnis“. Puoškite graikinių riešutų puselėmis.

****

Silkės „Rafaelo":

Reikės: silkės filė, svogūno (geriau mėlyno, jis švelnesnis), morkos, graikinių riešutų, trupučio aliejaus, pipirų.

Apkepinti, patroškinti morką ir svogūną. Atvėsintas daržoves sumaišyti su kapota silke, suformuoti rutuliukus ir apvolioti kapotuose, smulkintuose graikiniuose riešutuose.

****

Salotos:

Virti burokėliai, džiovintos slyvos, pakepintos lukštentos saulėgrąžos, aliejus, druskos pagal skonį. Kam patinka, galima įpjaustyti silkės.

****

Žuvis:

4 asmenims - 4 vid. dydžio jūros lydekos (ar kita žuvis, kuri kepant nesubyra), 800 g svogūnų galvų, 1 indelis marinuotų paprikų (pirktinių, aštrių), 3-4 valg. šaukštai pomidorų padažo, 3-4 kupini šaukštai medaus, druskos, pipirų.

Žuvį supjaustyt nemažais gabaliukais ir pakept alyv. aliejuje. Miltuose nevoliot. Kept trumpai, kad liktų žuvies skonis. Iškepus įdėt į metalinį tinklelį, kad nuvarvėtų riebalai.

Aliejuje pakepint griežinėliais supjaustytus svogūnus. Sudėt pomidorų padažą, medų. Kaitint ant mažos ugnies, kol ištirps medus. Tada dėt aštrias marinuotas paprikas, susmulkintas smulkintuvu. Būtinai ragauti - aštrumas pagal skonį.

Žuvį dėt sluoksniais į dubenį, ant kiekvieno sluoksnio pilant padažo. Jo turi būti daug.

Palaikyti 2- val. ir galima valgyti. Druska ir pipirai - pagal skonį (galima ir nedėt). papuošt petražolėm ar žalumynais.

****

Žuvies užkepėlė:

Patiekalui reikės 0,5 kg žuvies filė (menkės, lydekos ar kitokios),1 cukinijos (mažesnės, kad būtų galima su odele sutarkuoti), 2 vidutinio dydžio svogūnų, 3 morkų, 300 gramų lydyto sūrio, 200 gramų ryžių.

Žuvį apibarstome prieskoniais, apšlakstome citrinos sultimis ir paliekame 2 valandoms.

Ryžius išverdame. Svogūnus supjaustome, morkas, cukiniją sutarkuojame ir viską apkepiname keptuvėje.

Į troškintuvą dedame žuvį, apkepintas daržoves, išvirtus ryžius, užpilame grietinėlės, pomidorų padažo. Kepame orkaitėje 30 minučių. Po to, išėmę, užtarkuojame sūrio ir vėl dedame į orkaitę, joje laikome 10 minučių.

Patiekalas pagaminamas greitai, jis labai gardus valgyti.

****

Skanaus!

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

grikių apkepas Agnusyte2011

Grikių apkepas

Originaliame recepte:

 Vienai virtų grikių stiklinei reikia apie 200g varškės, pusės stiklinės grietinės, 2 kiaušinių, po 2 šaukštų cukraus ir sviesto ar aliejaus, pusės šaukštelio druskos, 1-2 šaukštų džiuvėsėlių. (varškė pertrinti per sietelį ir sumaišyt su virtais grikiais, giretine, bei cukrum išplaktais kiaušiniais. Gautą masę truputį pasūdyti ir krėsti į riebalais išteptą skardą, apkepo viršų išlyginti ir aptepti trupučiu grietinės. Kepti vidutinio karštumo orkaitėj apie 30-40min.)

 

Aš dariau (neturėjau tiek varškės, tai vietoj jos dėjau miltų )

 3 stiklinės virtų grikių, 200g varškės, apie 300g grietinės, viską sumaišyti. 4 kiaušiniai išmaišyti su maždaug 4-5 šaukštais cukraus bei trupučiu druskos. Viską išmaišius man buvo lyg per skysta masė, tai dar įdėjau 1-2 stiklines miltų. Ir tą masę dėjau į sviestu išteptą molinę skardą bei kepiau 150, paskui 170 laipsnių karštumo orkaitėj apie 40 minučių. Labai skanu su grietine :)

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 3 dienos 15 valandų
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Sriuba su lašiša.
1 žmogui: 1 morka, 2 vidutinės bulvės, sauja šparagų, 100 g lašišos filė.
Morkas ir bulves virti kol suminkštėja, tada suberti šparagines pupeles. Kai ir jos suminkštėja, įbert druskos, pipirų, sudėt kubeliais supjaustytą lašišą, supjaustytą svogūną, porą susmulkintų česnako skiltelių. Virti 10 minučių. Baigiant virti įpilti grietinėlės. Kai užvirs - nukelti. Subert krapus ar kitus mėgstamus žalumynus. Skanaus!

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 3 dienos 15 valandų
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šiuo laiku tikriausiai aktualūs receptai, kuriuose dominuoja silkutė:

Silkė pataluose paprasčiau

Reikės: 4 virtų kiaušinių, 2-3 virtų burokėlių, 1 svogūno, 1 silkės, 200 g majonezo, 2-3 skiltelės česnako, žalumynų - krapų, petražolių, druskos ir pipirų - pagal skonį.

Dirbam:

1. Kiaušinius perpjaunam pusiau, išimame trynius. Burokėlius tarkuojame stambesne trintuve.

2. Trynius sutriname šakute, smulkiai pjaustom svogūną ir pusę silkės. Viską gerai išmaišom, dedam druskos, pipirų.

3. Pridedame majonezo, smulkinto česnako ir truputį smulkiai supjaustytų žalumynų. dar kartą išmaišome.

4. Masės prikrauname į kiaušinių baltymo puseles.

5. Ant viršaus paguldome po silkės juostelę, papuošiame žaluma.

Gražu ir skanu....

***

Vokiškos silkių salotos

Reikės: 200 g silkės filė, 1 didelio rūgštaus obuolio, 1 didelio saldaus obuolio, 2 vidutinių raudonųjų svogūnų, 2 mažų šviežių agurkėlių, krapų, lengvo majonezo.

Viską smulkiname ir sumaišome su majonezu.

***

Silkė pagal seną receptą.

Reikės:

2 silkių (negalima plauti!), 2 svogūno galvų, pusės citrinos, apie 6 šaukštelius cukraus, 1 morkos, 10-12 lauro lapelių, grubiai maltų 8-10 juodųjų pipirų žirnelių. Druskos nereikia!

Iš šio kiekio bus 2 pusės litro stiklainiai (4-6 porcijos).

Darbas:

Citriną pjaustom plonais žiedais, morką tarkuojam burokine tarka, svogūnus pjaustom žiedais. Sumaišyti druską, cukrų ir pipirus.

Į stiklainius dedame sluoksniais: ant dugno – keli svogūnų žiedai, lauro lapas, žiupsnis morkų, skiltelė citrinos, 0,5 šaukštelio prieskonių. Ant viršaus – sluoksnis silkės gabaliukų. Tada vėl daržovės ir prieskoniai. Taip sluoksniuojame iki stiklainio viršaus vis paspausdami. Viršuje – daržovių sluoksnis. Užsukame dangtelius ir dedame į šaldytuvą. Valgome po 2-3 dienų.

Patiekiant galima palaistyti aliejumi ir truputį pasūdyti.

***

Sil­kė su po­mi­do­rais

 Šiam pa­tie­ka­lui pa­ga­min­ti rei­kės: 2–3 sil­kių ar­ba jų fi­lė, 8 po­mi­do­rų, 3 svo­gū­nų, ma­žiau kaip pu­sės ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio ci­na­mo­no, ma­žiau kaip pu­sės ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio cuk­raus, 50 gra­mų alie­jaus, 50 gra­mų ac­to, 50 gra­mų van­dens, tru­pu­čio kve­pian­čiųjų pi­pi­rų.

Sil­kę nu­kau­li­na­me (ga­li­ma nau­do­ti ir fi­lė) bei su­pjaus­to­me no­ri­mo dy­džio ga­ba­liu­kais, skil­te­lė­mis su­pjaus­to­me po­mi­do­rus, svo­gū­nus su­pjaus­to­me smul­kiai, vi­sus ki­tus ing­re­dien­tus su­pi­la­me ant su­pjaus­ty­tos sil­kės su po­mi­do­rais, vis­ką su­mai­šo­me, pa­lie­ka­me pus­va­lan­džiui pa­si­ma­ri­nuo­ti (ne­kant­rūs ga­li val­gy­ti iš kar­to).

La­bai ska­nu su bul­vė­mis.

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Vėl Gavėnios laikotarpis... Šiandien penktadienis, tikintieji susilaikome nuo mėsiškų patiekalų, triukšmingų pasilinksminimų ir darom dar daugiau gerų darbų...
Keletas receptų Gavėnios laikui:

Spirgynė iš sėmenų (kanapių)

Sėmenys pakepinami keptuvėje kol parusta. Dar karšti gerai sugrūdami, sukrečiama į molinį dubenį, įberiama pipirų, smulkiai kapotų svogūnų, druskos, gerai išmaišoma ir valgoma su karštomis bulvėmis.

Svogūnų sriuba su silke (cibulynė)

Cibulynė – tai žemaičių mėgstama sriuba, valgoma su karštomis virtomis su lupenomis bulvėmis.

1 silkė,

2-3 svogūnai,

3 su lupenomis virtos bulvės,

1 l virinto vandens,

½ l burokėlių rasalo,

5 pipirai,

druskos.

Silkė išvaloma, išplaunama, nusausinama, suvyniojama į popierių ir kepama ant medžio anglių žarijų 10-15 min. Iškepusi silkė išvyniojama iš popieriaus, išimami kaulai. Silkės gabaliukai sutrinami moliniame inde su mediniu šaukštu kartu su nuluptomis bulvėmis. Ištrinta masė užpilama šaltu virintu vandeniu, gerai išmaišoma, sudedama griežinėliais supjaustyti svogūnai, įberiami smulkiai sumalti pipirai, supilamas burokėlių rasalas, jeigu reikia, pasūdoma. Viskas išmaišoma.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Žuvies kotletai

Patiekalui reikės: 600 g jūrų žuvų filė, 1 kubelis žuvies sultinio, 2 svogūnų, 1 morkos, svogūnų laiškų, 1 bandelės, 10 pievagrybių, 2 kiaušinių, druskos, pipirų, džiūvėsėlių, aliejaus.

Morką nuskusti, dėti į 1,5 l vandens, užvirinti, įdėti kubelį žuvies koncentrato, virti 10 min., įdėti žuvų filė, svogūną, po 10 min. išimti svogūną, po 10 min. žuvį, nuvarvinti. Žuvį sutrinti šakute, sumaišyti su smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkiai pjaustytais pievagrybiais, įdėti išmirkytą gerai nuspaustą bandelę, pjaustytų svogūno laiškų, įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti, paskaninti druska, pipirais. Iš šios masės formuoti vidutinio dydžio kotletus, pavolioti džiūvėsėliuose ir kepti gerai įkaitintame aliejuje.

Arba:

600–800 g žuvų (geriausiai menkių) filė, 1 svogūnas, 2 skiltelės česnako, bandelė, 2 kiaušiniai, druskos, pipirų. Žuvį gerai nuvarvinti. Visus komponentus permalti mėsmale, taip pat išmirkytą ir gerai nuspaustą bandelę, įmušti kiaušinius, gerai suminkyti. Galima įberti truputį džiūvėsėlių. Vidutinio dydžio kotletus kepti gerai įkaitintame aliejuje.

Patiekti karštus su bulvėmis, daržovėmis arba šaltus su majonezu, balta mišraine.

 

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Lietiniai su rūkyta žuvimi

Iš 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės vandens, 1,5 stiklinės miltų, 2 kiaušinių iškepti lietinius blynus, dalį tešlos paliekant.

Įdarui 300 g rūkytos žuvies, 0,5 stiklinės grietinės, 1 svogūno, druskos, pipirų, 6 šaukštų džiūvėsėlių.

Žuvį nulupti, nuimti nuo kaulų, šakute sutrinti, įdėti smulkiai supjaustytą aliejuje pakepintą svogūną, grietinę, paskaninti pipirais, trupučiu druskos, sutrinti į vientisą masę. Ja patepti lietinius blynus, suvynioti, pamirkyti į likusią tešlą, apvolioti džiūvėsėliuose ir apkepti aliejuje. Patiekti su mėgstamu padažu.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 17 valandų 51 minutė
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Moliūgų ir lęšių blynai

Ingredientai: 300 g moliūgo, 1 svogūnas, 250 g raudonųjų lęšių (virtų), 3 kiaušiniai, 4 šaukštai miltų, 2 šaukštai džiūvėsėlių, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus kepti.

Gaminimas: Moliūgus, svogūnus susmulkinkite ir patroškinkite keptuvėje apie 10-15 min. Ataušinkite ir sumalkite mėsmale. Sudėkite virtus lęšius, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir įberkite druskos. Formuokite blynelius, juos iš abiejų pusių pavoliokite džiūvėsėliuose. Kepkite įkaitintuose riebaluose. Skanu valgyti su grietine ir šviežiomis daržovėmis.

 

Balandėliai be mėsos

Ingredientai: 1 nedidelis savojinis kopūstas, 100 g cukinijos, po pusę raudonos ir geltonos saldžiosios paprikos, 1 svogūnas, 15 g sojų padažo, 0,5 stiklinės ryžių, alyvuogių aliejaus kepti, po žiupsnelį druskos, pipirų. Pagardui: pusė raudonosios paprikos, 1 svogūnas, 2-3 šaukštai daržovių sultinio.

Gaminimas: Savojinio kopūsto lapus apvirkite lengvai sūdytame vandenyje, nupjaustykite kietąsias dalis. Ryžius išvirkite. Susmulkinkite svogūną, supjaustykite kubeliais paprikas, cukiniją. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite daržoves. Po to sudėkite ryžius, prieskonius, supilkite sojų padažą ir dar apie 5 min. pakepinkite. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite paruošto daržovių įdaro, užlankstykite kraštus ir suvyniokite. Susmulkinkite pagardui skirtą papriką, svogūną, apkepinkite įkaitintame aliejuje, užpilkite 2-3 šaukštais daržovių sultinio ar vandens ir apie 7 min. patroškinkite. Pagardą sukrėskite į serviravimo indą, ant viršaus sudėkite balandėlius ir patiekite.

Grikių košė su pievagrybiais

Ingredientai: 2 šaukštai aliejaus, 2 vidutinio dydžio svogūnai, 7-8 vidutinio dydžio pievagrybiai, 300 ml grikių kruopų, šaukštelis druskos, šaukštelis mairūno, žiupsnis cukraus.

Gaminimas: Svogūnus ir pievagrybius supjaustykite plonomis riekelėmis. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus. Suberkite svogūnus, užberkite truputį cukraus, kepkite, kol gražiai pagels. Tada suberkite pievagrybius ir trumpai apkepkite. Svogūnus ir pievagrybius išimkite, į tą pačią keptuvę suberkite grikius, mairūnus, įberkite druskos ir minutę pakepkite ant stiprios ugnies. Grikius sumaišykite su svogūnais, pievagrybiais ir suberkite į puodelius (0,5 l talpos). Puodeliai turi būti užpildyti maždaug iki pusės. Į puodelius įpilkite 3/4 vandens ir pašaukite į iki 160 laipsnių Celsijaus įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Žirnelių sriuba

Ingredientai: 500 g šaldytų žirnelių, didelis svogūnas, kelios česnakų skiltelės, keli mėtų lapeliai, 1,5 l daržovių sultinio, šaukštas alyvuogių aliejaus, pipirų, druskos.

Gaminimas: Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnakus, suberkite atšildytus žirnelius, užpilkite daržovių sultiniu ir kelias minutes pavirkite. Kai žirneliai suminkštės, įmeskite mėtų lapelių, viską sutrinkite trintuve, jei reikia, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 3 dienos 15 valandų
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šiuo metu vėl aktualūs adventiniai patiekalai, silkė čia tinka:

 

Silkė su graikiniais riešutais

1 silkė su galva, 4 šaukštai pomidorų padažo, 1 svogūno galva, 2 morkos, sauja razinų, sauja graikinių riešutų.

Nuvalome silkę, išrankiojam kaulus ir supjaustome nedideliais kubeliais. Morkas nuskutame, supjaustome šiaudeliais, nulupame ir supjaustome svogūną. Morkas ir svogūną patroškiname aliejuje.

Verdančiu vandeniu nuplikome razinas. Kai razinos ir daržovės atvėsta, sumaišome su silke. Pagardiname pomidorų padažu, viską išmaišome. Ant viršaus užberiame sutrupintų graikinių riešutų.

***

Silkė su padažu:

2-3 silkių filė, pora saujų džiovintų grybų, 0,5 dėžutės šprotų, 2-3 nedideli svogūnai, 2-3 marinuoti agurkai, 1-2 stiklinės pomidorų padažo, aliejaus.

Džiovintus grybus kelias valandas ar per naktį mirkykite. Paskui išvirkite tame pačiame vandenyje, kuriame mirko, ir atvėsinkite. Svogūnus nulupkite ir nuplaukite.

Grybus, svogūnus ir agurkus susmulkinkite, o šprotus sutrinkite šakute.

Į karštą aliejų berkite svogūno gabalėlius ir paskrudinkite. Tada kraukite grybus, šprotus ir agurkus, pilkite pomidorų padažą. Išmaišykite ir šiek tiek patroškinkite.

Nukelkite nuo ugnies ir ataušinkite. Tuo metu juostelėmis supjaustykite silkę ir sudėkite į silkinę. Ją užpilkite padažu ir palikite pastovėti.

***        

Silkės su grietinės ir garstyčių padažu:

2 silkės, 1 svogūnas, 25 ml aliejaus, 60 ml grietinės, šaukštelis garstyčių, žiupsnelis maltų pipirų.

Jei silkės sūrios, pamirkykite vandenyje. Paskui nupjaukite galvas, siaurą papilvės kraštelį, išimkite vidurius ir išplaukite. Įpjovusios išilgai nugarų, perskirkite į dvi dalis, išimkite kaulus, nulupkite odelę. Supjaustykite silkes gabaliukais ir sudėkite į silkinę.

Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su aliejumi. Krėskite grietinę, garstyčias, skaninkite pipirais. Viską pakaitinkite, atvėsinkite ir užpilkite ant paruoštų silkių.

***

Silkės ir pupų salotos:

5 silkių filė, 300 g pupų (gali būti šaldytos), 500 g mažų pomidorų, 2 ryšeliai krapų.

Užpilui: 3 šaukštai acto, druskos, maltų pipirų, šaukštelis garstyčių, 7 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Silkes 30 minučių užmerkite vandenyje. Paskui išimkite ir supjaustykite skersai plonais gabalėliais. Pupas išvirkite, nukoškite ir nulupkite. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, pašalinkite sėklas. Krapus sukapokite. Visus paruoštus produktus sumaišykite ir apliekite acto, druskos, pipirų, garstyčių ir aliejaus plakiniu. Mažiausiai 2 valandas salotas palaikykite šaldytuve.

***

Vafliai su silkių aptepu:

Tešlai: 0,5 kg miltų, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės vandens, druskos.

Aptepui: 2 silkės, kiaušinis, svogūnas, 50 g sviesto, stiklinė grietinės.

Iš tešlai skirtų produktų išmaišykite masę ir iškepkite vaflinėje.

Silkes išdarinėkite ir išmirkykite, susmulkinkite, pridėkite kapotą virtą kiaušinį, supjaustytą ir svieste pakepintą svogūną. Viską gerai išmaišykite, sutepkite šia mase lakštus. Vaflius išdėliokite lėkštėje, papuoštoje salotų lapais. Užpilkite grietine. Dar galite apibarstyti smulkintais krapais arba svogūnų laiškais, o vietoj grietinės naudoti majonezą.

***

Silkės su bulvėmis:

200 g silkių filė, pieno silkėms mirkyti, 4 su lupenomis virtos bulvės, 200 g rūgščių obuolių, 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g fermentinio sūrio, pagal skonį majonezo, aliejaus, krapų puošti.

Silkes supjaustykite juostelėmis ir pamerkite 20 minučių į pieną. Bulves nulupkite, supjaustykite dideliais griežinėliais ir apskrudinkite karštame aliejuje, šiek tiek atvėsinkite.

Aptepui obuolius, kiaušinius ir sūrį sutarkuokite stambia tarka, sumaišykite su majonezu. Ant kiekvieno bulvių griežinėlio krėskite po šaukštą paruoštos masės, dėkite po kelis gabalėlius silkių, puoškite krapais.

***

Silkė su grietine:

500 g sūdytos silkės, 1 nedidelė svogūno galvutė, 1 žalias saldžiarūgštis obuolys, 100 g grietinės, 1 šaukštelis 9% acto, 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio cukraus.

Silkę supjaustyti gabaliukais (jeigu labai sūri, prieš tai išmirkyti) ir sudėti į lėkštę. Sumaišyti smulkiai supjaustytą svogūną su tarkuotu obuoliu, grietine, actu, cukrumi ir druska. Gautu padažu užpilti silkę. Papuošti žalumynais.

Padažas skanus, jis taip pat tinka ir prie keptos žuvies. 

***

Silkė su pomidorais:

Reikės: 2–3 silkių arba jų filė, 8 pomidorų, 3 svogūnų, mažiau kaip 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, mažiau kaip 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus, 50 g aliejaus, 50 g acto, 50 g vandens, trupučio kvepiančiųjų pipirų.

Silkę nukauliname (galima naudoti ir filė) bei supjaustome norimo dydžio gabaliukais, skiltelėmis supjaustome pomidorus, svogūnus supjaustome smulkiai, visus kitus ingredientus supilame ant supjaustytos silkės su pomidorais, viską sumaišome, paliekame pusvalandžiui pasimarinuoti (nekantrūs gali valgyti iš karto).

Labai skanu su bulvėmis.

 

Skanaus!

Norėdami komentuoti prisijunkite arba užsiregistruokite

Susiję įrašai