Košė (ypač tinka turistaujant)
Grikius (ne iš maišelių) apkepti keptuvėje be riebalų, kol apskrus. Užvirinti vandenį (dvigubai daugiau, nei grikių). Sudėt grikius, įdėt druskos ir virti apie 20 min. Baigiant virti sudėti indelį troškintos jautienos konservų. Dar kiek patroškinti maišant.
Vietoj konservų gali būti smulkiai supjaustyta bet kokia mėsa, troškinta su svogūnais, prieskoniais.
*
Kiaušinienė, kurią taip mėgdavome vaikystėje:
4 kiaušiniai, 150 ml pieno, 20 g sviesto, 1 šaukštelis augalinio aliejaus, 0,5 šaukštelio druskos.
Kiaušinių plakti nereikia, tiesiog paprasčiausiai išmaišyti. Paskui supilti pieną, įdėti druskos ir dar kartą išmaišyti. Kepimo formą ištepti aliejumi, supilti išmaišytą masę ir 250° orkaitėje kepti apie 20 minučių – pastebėjus rusvą plutelę – galima drąsiai išimti kiaušinienę iš orkaitės. Iš viršaus aplaistyti ištirpintu sviestu.
Pats paprasčiausias apkepas
3 kiaušiniai, 1 indelis kondensuoto pieno (nevirto), 500 g varškės.
Suplakti kiaušinius ir kondensuotą pieną (plaktuvu arba tiesiog šakute). Sutriname varškę ir įdedame į plakinį. Išmaišom – turi būti tiršta vienalytė masė. Formą ištepam sviestu ir sudedame mišinį. Kepame orkaitėj apie 45 min. Apkepas kepant iškyla, o paskui nusėda. Jei neužtenka 45 minučių, sumažinti temperatūrą ir kepti toliau. Ar iškepė, tikrinam mediniu pagaliuku – jis turi būti sausas.
Pabandykite!