Kitų šalių patiekalai

Pradžia Forumai Kulinarija Kitų šalių patiekalai

Receptai ir ne tik.
Rodomi 5 įrašai - nuo 16 iki 20 (viso: 20)
  • Autorius
    Įrašai
  • #6328
    rudeninė
    Participant

    Tikrai yra daug ir įvairių šio patiekalo variacijų. Tadžikiškas plovas: reikės – 1 kg ryžių, 1 kg morkų, 300 g aliejaus, 3 svogūnų galvų, 4 galvučių česnako, valgomojo šaukšto druskos, 1 kg mėsos. Labiausiai tinka aviena, jei jos nėra – jautiena. Galima išsiversti ir su kiauliena arba vištiena. Taip pat reikia specialių prieskonių, kurių galima rasti turguje, ir specialaus puodo plovui – apvalaus, platėjančio į viršų. Morkas supjaustyti šiaudeliais, svogūnus – griežinėliais. Mėsą – gabaliukais. Puodą įkaitinti, įpilti aliejaus ir jį įkaitinti. Ant dugno suberti česnakus, supjaustytus svogūnus, apkepti iki auksinės spalvos. Sudėti mėsos gabaliukus. Mėsą apkepti ant stiprios ugnies, o vėliau – sumažinti. Įmesti morkų, apkepti jas kartu su mėsa. Suberti ryžius ir užpilti verdančiu vandeniu. Vandens puode turi būti pusantro centimetro virš ryžių. Puodo neuždengus iš pradžių virti ant stiprios ugnies, kol vanduo išgaruos ir ryžiai išbrinks. Tada uždėti dangtį, ugnį sumažinti iki minimalios, ir nemaišyti. Po pusvalandžio plovas paruoštas valgymui. Skanaus!

    #6332
    rudeninė
    Participant

    Kitų šalių patiekalus galima gerokai sulietuvinti:

    Chačapuri tingiems

    Reikės: 100 g fermentinio sūrio, 100 g grietinės, 1 kiaušinio, 1 šaukšto miltų, žalių krapų, druskos, pipirų, aliejaus.
    Smulkiai sutarkuoti sūrį. Susmulkinti krapus. Sumaišyti sūrį, grietinę, kiaušinį, miltus, krapus. Pasūdyti, įdėti pipirų. Išmaišyti. Supilti į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Po 10 min apkepti iš abiejų pusių. Atvėsinti ir padalinti porcijoms.

    Kad būtų mažiau riebalų, išėmus iš keptuvės, nusausinti iš abiejų pusių popieriniu rankšluosčiu.
    ***

    Čeburekai lietuviškai

    Tešlai: 2 pakeliai 9% varškės, 2 kiaušiniai, druska, miltai.

    Įdarui: apie 500 g faršo, druskos ir prieskonių.

    Šakute sutrinti varškę, įmaišyt kiaušinius, įdėt druskos. Berti miltus ir minkyti tešlą – ji turi nelipti prie rankų. Iškočioti ar rankomis padaryti apskritus paplotėlius, į jų vidurį gausiai dėti faršo, užlenkt kraštelį ir užspausti šakute ar rankomis.

    Kepti gerai įkaitintame aliejuje kol gražiai apskrus.

    ***

    La­za­ni­ja su cu­ki­ni­jo­mis

    Pa­tie­ka­lui rei­kės: maž­daug 250 g la­za­ni­jų lakš­tų, 2 ne­di­de­lių cu­ki­ni­jų, 50 g mo­ca­re­los, svies­to ke­pi­mo in­dui iš­tep­ti.

    Įda­rui: 300 g švie­žių špi­na­tų la­pų, 300 g ri­ko­tos, 100 g grai­kiš­ko jo­gur­to, žiupsnelio tarkuo­to mus­ka­to rie­šu­to (ne­bū­ti­nai), 50 g tar­kuo­to kie­to­jo sū­rio.

    Jo­gur­ti­niam pa­da­žui: 200 g na­tū­ra­laus jo­gur­to, 100 g tar­kuo­to pus­kie­čio sū­rio.

    Galima nenaudoti drus­kos, jos yra sū­riuo­se, kas mėgs­ta sū­riau, ga­li­ma įber­ti į pa­da­žą ir į įda­rą. Špi­na­tus nu­pli­ky­ti ver­dan­čiu van­de­niu ir su­smul­kin­ti. Riko­tą iš­suk­ti su grai­kiš­ku jo­gur­tu, tar­kuo­tu kie­tuo­ju sū­riu ir mus­ka­tu (jei nau­do­si­te). Ten pat su­dė­ti špi­na­tus ir vis­ką ge­rai iš­mai­šy­ti.

    Pa­da­žui su­mai­šy­ti na­tū­ra­lų jo­gur­tą ir tar­kuo­tą sū­rį. Cu­ki­ni­jas su­pjaus­ty­ti nestorais griežinė­liais. Ke­pi­mo for­mą iš­tep­ti svies­tu ir įpil­ti jo­gur­ti­nio pa­da­žo. Iš­dė­lio­ti ne­vir­tus laza­ni­jos lakš­tus, ant jų – cu­ki­ni­jos grie­ži­nė­lius, ant vir­šaus už­dė­ti sū­rių ir špinatų ma­sės. Kar­to­ti ke­lis sluoks­nius. Pas­ku­ti­nis sluoks­nis – la­za­ni­jos lakš­tai, ant ku­rių už­pi­la­mas li­kęs jo­gur­ti­nis pa­da­žas ir api­bars­to­ma mo­ca­re­la.

    Kep­ti iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je apie 40–50 mi­nu­čių.

    ***

    Indiškas patiekalas (samosa)

    Įdarui: morkų, kopūsto, druskos, prieskonių sviesto.

    Pradžioje pasiruošiame įdarą. Sutarkuotas morkas pakepinti ant sviesto, įdėti druskos, prieskonių. Po to sudėti smulkintus žalius kopūstus ir viską pakepinti, nuolat maišant. palikti atvėsti.

    Tešlai: 2,5 puodelio miltų, 70 g aliejaus (mažiau nei pusė puodelio), ciberžolės miltelių (tešlai nuspalvinti), puodelio kefyro, po žiupsnelį druskos ir užgesintos sodos.

    Tešlą minkyti kol nebelips prie rankų. Padalint į 8 dalis. Kiekvieną iškočioti ir sudėti įdarą. Užlenkti ir užspausti kraštus.

    Kepti ant sviestinio popieriaus 200° orkaitėj 20 minučių.

     

     

    Ska­naus!

    #6329
    rudeninė
    Participant

    Šiandien neakivaizdžiai keliaujame į Ukrainą.

     

    Gaivus ukrainietiškas patiekalas „Okroška“

    Reikės pasukų, agurkų, krapų, virtų kiaušinių, virtų bulvių, garstyčių, druskos, pipirų.

    Į dubenį daugiausia dedam agurkų ir bulvių, vieną kitą kiaušinį, pluoštelį krapų, po truputį druskos, pipirų ir viską sumaišom kaip salotas. Paskui užpilam pasukomis ir įdedame šaukštelį garstyčių. Išmaišom.

    ***

    Ukrainietiški virtinukai su uogomis:

    25-30 virtinukų reikės: 0,5 litro kefyro, 0,5 litro uogų (geriausia braškių ar mėlynių), 1 šaukštelio sodos (be kaupo), cukraus ir miltų.

    Į dubenį supilti kefyrą, suberti sodą ir išplakti, kad suputotų. Įberti nemažai miltų ir minkyti nelabai kietą tešlą. Ant miltais pabarstytos lentos tešlą sukočioti į maždaug riešo storumo volelį. Supjaustyti 2-2,5 cm storio gabalėliais. Gabalėlį pavolioti miltuose ir ant delno išploti. Ant jo dėti iš anksto nuplautas ir apdžiovintas uogas (vienam virtinukui – 1 braškę, jei mėlynes – tai šaukštą), užpilti pusę šaukštelio cukraus ir, sulipdžius išilgai, pirštais užspausti skersai – padaryti 5-6 „ragelius“. Daryti virtinukus reikia labai greitai, kad neištižtų. Dėti į verdantį pasūdytą vandenį. Virtinukams užvirus ir pakilus, paspausti su kiaurasamčiu, kad apsiverstų, dar kartą užvirinti (nepervirti, nes sukris ir patamsės). Tada išgriebti ant patiesto dvigubo rankšluosčio, kad apdžiūtų.

    Valgant imti pirštais, be šakutės (nes bėgs sultys). Prie virtinukų labai tinka pienas.

    Juos galima valgyti ir šiltus, ir šaltus.

    ***

    Skanaus!

    #6335
    rudeninė
    Participant

    Dar vienas kitas receptas iš pasaulio virtuvių.

     

    Egiptietiškas patiekalas

    Tešlai: 1 stiklinė pieno, 1/2 šaukštelio sausų mielių (5 g šviežių), 1 kiaušinis, druskos, 2,5-3 šaukštai miltų (arba kiek daugiau), 200-250 g sviesto.

    Kremui: 1 kiaušinis, 1 stiklinė cukraus, 3 šaukštai krakmolo, 2 stiklinės pieno, vanilinio cukraus.

    Šiltam piene ištirpdom mieles, įmušam kiaušinį, dedam druskos ir miltus, užmaišom minkštą tešlą. Ją dalinam į 2 dalis, kiekvieną iškočiojam ir ištepam minkštu sviestu. Tada suvyniojam į ruloną, kurį paskui susukam kaip sraigę, Gerai įvyniojam abi sraiges į plėvelę ir dedam į šaldytuvą 2 valandoms (ne daugiau 4 valandų).

    Tuo metu ruošiam kremą: kiaušinį išsukam su cukrum iki tvirtos baltos masės, praskiedžiam šiltu pienu, dedam ant silpnos ugnies ir nuolat maišant kaitinam iki virimo ir reikalingo tirštumo. Atvėsinam, kad būtų tik šiltas.

    Išimam iš šaldytuvo tešlą (neminkom!) ir iškart vėl iškočiojam 2 lakštus, apie 2-3 mm storio. Vieną dedam į skardą, išklotą kepimo popieriumi, dedam įdarą, tada antrą lakštą (geriau didesnį, kad jo kraštus būtų galima užkišti už pirmojo). Šiek tiek subadome šakute ir aptepame su trupučiu pieno išplaktu tryniu. 180° orkaitėj kepame 25-30 min., iki gražios rusvos spalvos. Leidžiame kiek atvėsti ir pabarstom cukraus pudra.

    Skanu ir šiltas, ir šaltas.

    ***

    Actekų gėrimas, gerinantis smegenų veiklą:

    1 šaukštą kakavos sumaišyti su 0,5 šaukštelio kavos ir užpilti 200 ml verdančio vandens, pridėti 100 ml mažo riebumo pieno ir desertinį šaukštelį cinamono.

    Vartoti tokį gėrimą galima 2 kartus dienoje.

    ***

    Ispaniškas kepsnys:

    500 g jautienos išpjovos (galima ir kiaulienos sprandinės), 200 g grietinėlės, 100 g dažyto ugninio vandens, 500 g bulvių, 50 g sviesto, druskos, pipirų, kitų prieskonių, truputį žalių marinuotų pipirų (keletas grūdelių).

    Mėsa supjaustoma kepsniams tinkamo dydžio gabalais, kiekvienas jų pakapojamas peiliu, pabarstomas pagal skonį druska ir pipirais bei paliekamas pusvalandžiui marinuotis.

    Nuluptos bulvės supjaustomos puselėmis, apibarstomos prieskoniais ir sudedamos į skardą. Orkaitėje virš bulvių ant grotelių sudedami kepsneliai, laukiama, kol iškeps.

    Prieš patiekiant į stalą, kepsneliai perkeliami į įkaitintą keptuvę, kartu dedamas sviestas. Truputį pakaitinus, supilamas ugninis vanduo ir uždegamas. Palaukus, kol ugnis užges, supilama grietinėlė, užvirinama, į padažą sudedami pipirų grūdeliai.

    Valgoma su keptomis bulvėmis ir daržovių salotomis. Skanaus!

    P.S. Atsargiai elkitės su ugnimi. Degančios keptuvės nelaikykite arti gartraukio.

    ***

    Graikiškas patiekalas „Mussaka“:

    Reikės ( 8-10 porc.): 2 didelių baklažanų, 8 vidutinio dydžio bulvių,1 kg smulkiai kapotos avienos (galima pakeisti jautienos faršu), 2 svogūnų galvų, šaukšto razinų, pusės šaukšto tarkuotos apelsino žievelės, alyvuogių aliejaus, druskos, prieskonių pagal skonį.

    Taip pat padažo, vadinamo bešamel, kuriam paruošt reikės: 2 šaukštų sviesto, 4 šaukštų miltų, 2 stiklinių pieno, 2 kiaušinių trynių, 2 šaukštų tarkuoto sūrio, pusės arbatinio šaukštelio muskato riešuto.

    Baklažanus supjaustyti skiltelėmis, pamerkti į šaltą pasūdytą vandenį 1 valandai. Išimti, nusausinti ir pakepinti keptuvėje, kol lengvai paruduos. Apkeptus baklažanus sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus. Nuskustas bulves supjaustyti skiltelėmis ir apkepinti. Nuvarvinti riebalus.

    Susmulkintus svogūnus apkepti, kol lengvai pageltuonuos. Sudėti mėsą ir nuolat maišant apkepti. Įdėti prieskonių, razinų, apelsino žievelės. Kepti 4— 5 minutes, kol skysčiai susigers į mėsą.

    Paruošti padažą: ištirpinti atskirame inde sviestą, nuimti nuo ugnies, suberti miltus ir medine mentele išmaišyti. Šią masę atvėsinti, įdėti plaktus kiaušinio trynius, supilti pieną, užkaisti ir virinti ant silpnos ugnies, nuolat maišant, kol masė taps vientisa, grietinės tirštumo.

    Į didoką keptuvę įpilti šaukštą aliejaus, pakloti sluoksnį apkeptų bulvių, ant jų — paruoštos mėsos sluoksnį, virš jo — baklažanų skiltelių sluoksnį. Pabarstyti prieskoniais, tarkuotu sūriu, muskato riešutu, užpilti padažą. Kepti iš anksto įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 25-30 min.

     

    Skanaus! 

    #15799
    rudeninė
    Participant

    „Chačapuri“ lietuviškai

    Reikės:  4-5 stiklinių miltų, 0,5 l rūgpienio, 1/2 šaukšto sodos, 1 šaukšto acto, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 0,7 kg mocarelos sūrio, 0,3 kg fetos sūrio, 2 kiaušinių,1 šaukšto sviesto.

    Miltus sumaišome su rūgpieniu. Sodą sumaišome su actu ir įmaišome į tešlą, įmaišome saulėgrąžų aliejų. Tešlą suminkome ir padalijame į 10 dalių. Mocarelos sūrį sutarkuojam, fetos sūrį sutrupinam, abu sumaišom. Įmušame 2 kiaušinius, išmaišome ir padaliname masę į 10 dalių. Iš kiekvienos suformuojame po rutuliuką. Iš pradžioje paruoštos tešlos iškočiojame 10 apvalių papločių. Per vidurį dedame rutulį sūrio, tešla jį apgaubiame ir atsargiai suformuojame paplotėlį. Kepame iki 240-270 ° įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min., kol paviršius ims gražiai rusvėti. Ką tik iškeptą „chačapuri“ reikia patepti sviestu – šis tampa puikiu padažu. Skanaus!

    Patarimas: Šiam patiekalui nereikia nei druskos, nei pipirų, mat skonius  ir taip pakankamai stipriai atskleidžia kiti produktai. Kai kas jau paruoštą „Chačapuri“ mėgsta pagardinti grietine ir kečupu.

    Skanaus!

Rodomi 5 įrašai - nuo 16 iki 20 (viso: 20)
  • Prisijunkite, jei norite atsakyti į šią temą.