Pradžia › Forumai › Kulinarija › Užkandžių ir salotų receptai
- This topic has 17 atsakymų, 2 dalyviai, and was last updated prieš 4 metai 3 mėnesiai by
rudeninė.
-
AutoriusĮrašai
-
2018 30 liepos @ 18:34 #4279
Ką daryti, jei netikėtai užsuks svečiai, bet nėra kuo pavaišinti? Aišku, tuojau pat atsidarom virtuvines spinteles bei šaldytuvą ir žiūrim, ko ten yra.
Jei šaldytuve yra fermentinio sūrio – jau gerai. O jei randam vieną kitą indelį alyvuogių – puiku! Jokių problemų.
Sūrį supjaustysim plonom riekelėm ir kaip nors gražiai sulankstysim ir susuksim.
O dabar imamės alyvuogių. Darom „Pagerintas alyvuoges“.
Jas kraunam į dubenį. Spaudykle išspaudžiam česnako (jo reikia negailėti), užberiam smulkinto rozmarino, maltos paprikos, įtarkuojam žaliosios citrinos žievelės (gerai ir geltona, jei nėr žalios), įspaudžiam jos sulčių. Pagal skonį įberiam druskos, cukraus (arba skysto medaus) ir čili pipiriukų. Užpilam gero alyvuogių aliejaus ir išmaišom. Ragaujam ir pagal skonį bei nuotaiką pareguliuojam skonius – sūrumą, saldumą, aštrumą, rūgštumą, pridėdami ko trūksta.
Dubenį uždengiam ir gerai pakratom. Kai laikysime šaldytuve, nekenktų retkarčiais išimt ir pakratyt. Jei darom nedidelį kiekį, tiesiog sudedam į stiklainį ir tada į šaldytuvą – taip pakartyt bus patogiau…:) Tarp kitko, tokias pagerintas alyvuoges šaldytuve galima laikyti ilgai, beveik mėnesį.
Prieskonius ir žoleles galima keisti – improvizacija tikrai nepakenks. Jei turim šviežių bazilikų lapelių, ar čiobrelių, raudonėlių – puikiai tiks, kaip ir kapotos petražolės. Galima įberti sumaltų pipirų su lauro lapais mišinio. Galima įpjaustyt šviežio čili pipiriuko. Tiks riešutai – ypač kedro ar graikiniai, o taip pat džiovinti pomidorai.
———————————-
O čia rastas receptas – labai panašus:
Reikia: 200 g alyvuogių, 5 skiltelių česnako, 3 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pusės tarkuotos citrinos žievelės, trupučio druskos, rozmarino, raudonėlio, čiobrelio, 1/2 šaukštelio medaus, 1/8 citrinos sulčių, 10 šaukštų šviežio alyvų aliejaus.
Česnaką ir pomidorus susmulkiname, citrinos žievelę nutarkuojame, dedame prieskonius, medų, išsuktą su citrinos sultimis, aliejų, viską sumaišome ir užpilame ant alyvuogių, kad pasimarinuotų.
Skanaus!*****************************************
Ir dar šiek tiek užkandžių receptų:
Skrudinta duona su česnakiniu sviestu
Reikės: forminės baltos duonos arba batono, česnako, juodųjų pipirų, trupučio druskos, kambario temperatūros sviesto, šviežių pjaustytų prieskoninių žolelių (nebūtinai). Produktų kiekis priklauso nuo skanautojų skaičiaus ir apetito.
Česnakų skilteles (jeigu norisi aštriau, dedame jų daugiau) sutraiškome arba smulkiai sukapojame, sudedame į sviestą, pabarstome druska, pipirais, jeigu norime, įdedame pjaustytų prieskoninių žolelių. Sviestą su priedais gerai išmaišome. Nestoru sluoksniu tepame ant batono ar forminės duonos riekelių. Pašauname į iki 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir paskrudiname keletą minučių.
***
Sūrio lazdelės
Reikės (3 žmonėms): 200 g fermentinio sūrio, 50 g miltų, 30 g sviesto, 2 kiaušinių, stiklinės pieno, prieskonių pagal skonį.
Ištirpiname sviestą puode, maišydami suberiame sutrakuotą sūrį. Suberiame miltus, pilame pieną, dedame prieskonius. Turime gauti tirštą vientisą masę. Supilame į skardą, išlyginame. Paliekame masę atvėsti. Atvėsusią pjaustome norimo ilgios juostelėmis ir susukame į lazdeles. Sukant lazdeles, galima įdėti įvairių pagardų. Po to jas apvoliojame miltuose, pamerkiame į išplaktą kiaušinį, apvoliojame džiūvėsiuose. Jeigu patinka storesnė plutelė, procedūrą dar kartą pakartojame.
Lazdeles galima kepti keptuvėje ant aliejaus arba orkaitėje. Iš paruoštų lazdelių smagu sudėlioti įvairius bokštus. Lazdelės labai sočios. Jos gali būti patiekiamos su padažu – teks paimprovizuoti. Turėtų tikti pomidorinis-majonezinis-česnakinis.
***
Užtepėlė
Reikia: vienos silkės filė (geriausia skandinaviškos), vieno didelio rūgštaus obuolio ir vieno didelio svogūno. Dar maltų pipirų, prieskonių, krapų.
Silkę, obuolį ir svogūną sumalti mėsmale (galima permalti ir du kartus). Įberiame pipirų, tinkamų prieskonių (jei norisi), išmaišome. Tepame ant baltos duonos ar pyrago riekelių. Puošiame krapais.
***
Salotų suktinukai su varške
Reikės: salotų lapų, 200 g varškės, 100 g silpnai sūdytos lašišos arba snieginio krabo lazdelių, 2 šaukštų PHILADELPHIA tepamojo varškės sūrio arba grietinės, špinatų lapelių, krapų, juodųjų pipirų.
Suplėšyti špinatų lapelius, supjaustyti lašišą arba krabų lazdeles, įdėti krapų, pipirų, tepamojo sūrio (grietinės) į varškę ir viską sumaišyti. Paruoštą masę dėti į salotų lapus ir susukti.
Skanaus!
2018 1 gruodžio @ 18:28 #4287Ir dar šiek tiek salotų receptų.
Salotos
4 virti burokėliai, 4 virti kiaušiniai, 4 marinuoti agurkai, 200 g fermentinio sūrio, mažas indelis žirnelių, 3 skiltelės česnako, majonezo, druskos.
Burokus sutarkuoti, sudėti išspaustas 2 skilteles česnako, įdėt majonezo, druskos.
Sūrį sutarkuoti, įdėt 1 skiltelę išspausto česnako, truputį majonezo.
Kiaušinius sutrinti, sumaišyt su majonezu, truputį pasūdyti.
Agurkus sutarkuoti ir nuspausti.
Salotas dedame sluoksniais: žirneliai, burokėliai, kiaušiniai, agurkai, sūris.
***
Kopūstų salotos:
Reikės: šviežių kopūstų, morkų, kedro riešutų, svogūnų, grybų.
Šviežius kopūstus susmulkinti, pagniaužyti, kad nebūtų sausi. Įtarkuoti morkų, paskaninti druska ir cukrumi, apšlakstyti aliejumi ir actu. Paskaninti keptuvėje paskrudintais kedro riešutais arba pakepintais aliejuje svogūnais ir šaldytais (arba džiovintais) išvirtais smulkintais grybais.
***
Salotos su tunu
Produktai didesniam salotų kiekiui: indelis (400 g) nesmulkinto tuno aliejuje (aliejų nupilti), 6 kietai virti kiaušiniai, 250 g majonezo, tarkuoto fermentinio sūrio.
Į indą sudedame smulkintą tuną, ant jo burokine tarka sutarkuotus kiaušinius, tada paviršių padengiame majonezu. Viršuje – smulkiai tarkuotas fermentinis sūris (gali būti kietasis). Papuošti galima įvairiai – alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, žalumynais ir t.t.
***
Baklažanai su pomidorais
Reikės: lygiomis dalimis baklažanų ir pomidorų, 2 skiltelių česnako, druskos.
Baklažanus supjaustyti griežinėliais, pabarstyti druska ir pakepti alyvuogių aliejuje, kad suminkštėtų. Pomidorus (su odelėmis) irgi supjaustyti griežinėliais, pakepti (atskirai nuo baklažanų). Į lėkštę dėti baklažanų, ant jų – pomidorų sluoksnį, ant viršaus išspausti česnako. Vėl dėti baklažanų, pomidorų, česnako sluoksnį. Sluoksniuoti tiek, kiek turima daržovių.
Patiekalas skanus ir šiltas, ir šaltas. Ypač gardu skanauti su itališka ciabatta duona.
***
Šeimos salotos
Salotoms tiks Pekino kopūstai, šviežio kopūsto lapai, „Aisberg“ salotų lapai. Viena sąlyga – salotų lapai turi būti traškūs.
Reikės: salotų lapų, 2 pomidorų, 1 agurko, 150 g puskiečio sūrio, Viduržemio jūros salotų prieskonių, druskos, pipirų, keptos juodos duonos, majonezo.
Salotas nuplauti ir nusausinti. Pekino kopūstą supjaustyti, o jeigu „Aisberg“ salotos, tada suplėšyti. Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, agurką lazdelėmis, sūrį nedideliais kubeliais.
Duoną be plutos supjaustyti kubeliais, pakepint aliejuje ir išgriebus atvėsinti. Viską sumaišyti su prieskoniais ir majonezu. Sudėti į salotinę. Ant viršaus užbert keptą duoną.
***
Draugių salotos
Reikia: silkės filė (rausvos, 2 vnt.), 1 virto kiaušinio, 1 pomidoro (reikės tik jo minkštimo), 1 agurko, 1 avokado (geriau ne žalias, o rudas, – jis skanesnis), svogūnų laiškų (pagal skonį), krapų, druskos, pipirų. Dar aliejaus (alyvuogių, migdolų, moliūgų sėklų – kokį turite).
Viską supjaustyti, jeigu reikia į aliejų dar įspausti citrinos sulčių, apipilti daržoves, išmaišyti ir skanauti. Virtuvė labai tinka eksperimentams ir produktus galima nuolat kaitalioti.
Skanaus!
2019 8 birželio @ 9:47 #15800Mini čeburekai
Tešlai: 0,5 l kefyro, 400-500 g miltų, žiupsnelis druskos. Galima įmušti kiaušinį, nors nebūtina.
Įdarui: 600 g kiaulienos faršo, druskos, pipirų, 100 g tarkuoto sūrio, 100 ml vandens, smulkiai pjaustyto svogūno.
Tešlą išminkom, kočiojam plonai, darom skritulius puodeliu. Dedam įdaro, užlenkiam, kraštus užspaudžiam šakute. Galime naudoti specialią koldūninę, jei turime.
Pavartydami kepam įkaitintam aliejuje, kol įgaus auksinį atspalvį. Galima kept gilesnėj keptuvėj arba puode. Kepa maždaug 5 minutes.
Padažui tinka pomidorų padažas sumaišytas su majoneziniu sūrio padažu, įspaudus truputį česnako.
Laiveliai
Ciabatta duoną pjaunam per pusę, šiek tiek paskobiam vidų, kad liktų laivelis. Vidų ištepame pomidorų padažu, tada išklojame sūrio lapeliais (pvz. cheder sūrio). Ant viršaus dedame pjaustytą kumpelį, paprikų, pomidorų ir marinuotų agurkų kubelius. Pabarstom prieskoniais, o tada – gausiai užberiame tarkuoto sūrio. Dar reikėtų į išlydytą sviestą įspausti šiek tiek česnako ir aptepti Ciabattos kraštelius.
Laiveliai 5-7 minutėms keliauja į įkaitintą orkaitę, kad sušiltų ingredientai ir apskrustų kraštai.
Dedamės padažo, valgom rankomis ar su įrankiais.
Skanaus!
-
AutoriusĮrašai
- Prisijunkite, jei norite atsakyti į šią temą.