Užkandžių ir salotų receptai

Pradžia Forumai Kulinarija Užkandžių ir salotų receptai

Receptai ir ne tik.
Rodomi 3 įrašai - nuo 16 iki 18 (viso: 18)
  • Autorius
    Įrašai
  • #4279
    rudeninė
    Participant

    Ką daryti, jei netikėtai užsuks svečiai, bet nėra kuo pavaišinti? Aišku, tuojau pat atsidarom virtuvines spinteles bei šaldytuvą ir žiūrim, ko ten yra.

    Jei šaldytuve yra fermentinio sūrio – jau gerai. O jei randam vieną kitą indelį alyvuogių – puiku! Jokių problemų.

        Sūrį supjaustysim plonom riekelėm ir kaip nors gražiai sulankstysim ir susuksim.

    O dabar imamės alyvuogių. Darom „Pagerintas alyvuoges“.

    Jas kraunam į dubenį. Spaudykle išspaudžiam česnako (jo reikia negailėti), užberiam smulkinto rozmarino, maltos paprikos, įtarkuojam žaliosios citrinos žievelės (gerai ir geltona, jei nėr žalios), įspaudžiam jos sulčių. Pagal skonį įberiam druskos, cukraus (arba skysto medaus) ir čili pipiriukų. Užpilam gero alyvuogių aliejaus ir išmaišom. Ragaujam ir pagal skonį bei nuotaiką pareguliuojam skonius – sūrumą, saldumą, aštrumą, rūgštumą, pridėdami ko trūksta.

    Dubenį uždengiam ir gerai pakratom. Kai laikysime šaldytuve, nekenktų retkarčiais išimt ir pakratyt. Jei darom nedidelį kiekį, tiesiog sudedam į stiklainį ir tada į šaldytuvą – taip pakartyt bus patogiau…:) Tarp kitko, tokias pagerintas alyvuoges šaldytuve galima laikyti ilgai, beveik mėnesį.

    Prieskonius ir žoleles galima keisti – improvizacija tikrai nepakenks. Jei turim šviežių bazilikų lapelių, ar čiobrelių, raudonėlių – puikiai tiks, kaip ir kapotos petražolės. Galima įberti sumaltų pipirų su lauro lapais mišinio. Galima įpjaustyt šviežio čili pipiriuko. Tiks riešutai – ypač kedro ar graikiniai, o taip pat džiovinti pomidorai.  

    ———————————-

    O čia rastas receptas – labai panašus:

    Reikia: 200 g alyvuogių, 5 skiltelių česnako, 3 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pusės tarkuotos citrinos žievelės, trupučio druskos, rozmarino, raudonėlio, čiobrelio, 1/2 šaukštelio medaus, 1/8 citrinos sulčių, 10 šaukštų šviežio alyvų aliejaus.

    Česnaką ir pomidorus susmulkiname, citrinos žievelę nutarkuojame, dedame prieskonius, medų, išsuktą su citrinos sultimis, aliejų, viską sumaišome ir užpilame ant alyvuogių, kad pasimarinuotų.
    Skanaus!

    *****************************************

    Ir dar šiek tiek užkandžių receptų:

     

    Skru­din­ta duo­na su čes­na­ki­niu svies­tu

    Rei­kės: for­mi­nės bal­tos duo­nos ar­ba ba­to­no, čes­na­ko, juo­dų­jų pi­pi­rų, tru­pu­čio drus­kos, kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ros svies­to, švie­žių pjaus­ty­tų prie­sko­ni­nių žo­le­lių (ne­bū­ti­nai). Produk­tų kie­kis pri­klau­so nuo ska­nau­to­jų skai­čiaus ir ape­ti­to.

    Čes­na­kų skil­te­les (jei­gu no­ri­si ašt­riau, de­da­me jų dau­giau) su­traiš­ko­me ar­ba smul­kiai suka­po­ja­me, su­de­da­me į svies­tą, pa­bars­to­me drus­ka, pi­pi­rais, jei­gu no­ri­me, įde­da­me pjaus­ty­tų prie­sko­ni­nių žo­le­lių. Svies­tą su prie­dais ge­rai iš­mai­šo­me. Nes­to­ru sluoks­niu tepa­me ant ba­to­no ar for­mi­nės duo­nos rie­ke­lių. Pa­šau­na­me į iki 180–200 laips­nių įkaitintą orkaitę ir pa­skru­di­na­me ke­le­tą mi­nu­čių.

    ***

    Sūrio lazdelės

    Reikės (3 žmonėms): 200 g fermentinio sūrio, 50 g miltų, 30 g sviesto, 2 kiaušinių, stiklinės pieno, prieskonių pagal skonį.

    Ištirpiname sviestą puode, maišydami suberiame sutrakuotą sūrį. Suberiame miltus, pilame pieną, dedame prieskonius. Turime gauti tirštą vientisą masę. Supilame į skardą, išlyginame. Paliekame masę atvėsti. Atvėsusią pjaustome norimo ilgios juostelėmis ir susukame į lazdeles. Sukant lazdeles, galima įdėti įvairių pagardų. Po to jas apvoliojame miltuose, pamerkiame į išplaktą kiaušinį, apvoliojame džiūvėsiuose. Jeigu patinka storesnė plutelė, procedūrą dar kartą pakartojame.

    Lazdeles galima kepti keptuvėje ant aliejaus arba orkaitėje. Iš paruoštų lazdelių smagu sudėlioti įvairius bokštus. Lazdelės labai sočios. Jos gali būti patiekiamos su padažu – teks paimprovizuoti. Turėtų tikti pomidorinis-majonezinis-česnakinis.

    ***

    Užtepėlė

    Reikia: vienos silkės filė (geriausia skandinaviškos), vieno didelio rūgštaus obuolio ir vieno didelio svogūno. Dar maltų pipirų, prieskonių, krapų.

    Silkę, obuolį ir svogūną sumalti mėsmale (galima permalti ir du kartus). Įberiame pipirų, tinkamų prieskonių (jei norisi), išmaišome. Tepame ant baltos duonos ar pyrago riekelių. Puošiame krapais.

    ***

    Sa­lo­tų su­kti­nu­kai su varš­ke

    Rei­kės: sa­lo­tų la­pų, 200 g varš­kės, 100 g silp­nai sū­dy­tos la­ši­šos ar­ba snie­gi­nio kra­bo lazde­lių, 2 šaukš­tų PHI­LA­DELP­HIA te­pa­mojo varš­kės sū­rio ar­ba grie­ti­nės, špi­na­tų lapelių, kra­pų, juo­dų­jų pi­pi­rų.

    Sup­lė­šy­ti špi­na­tų la­pe­lius, su­pjaus­ty­ti la­ši­šą ar­ba kra­bų laz­de­les, įdė­ti kra­pų, pi­pi­rų, tepamo­jo sū­rio (grie­ti­nės) į varš­kę ir vis­ką su­mai­šy­ti. Pa­ruoš­tą ma­sę dė­ti į sa­lo­tų la­pus ir su­suk­ti.

     

    Skanaus!

    #4287
    rudeninė
    Participant

    Ir dar šiek tiek salotų receptų.

     

    Salotos

    4 virti burokėliai, 4 virti kiaušiniai, 4 marinuoti agurkai, 200 g fermentinio sūrio, mažas indelis žirnelių, 3 skiltelės česnako, majonezo, druskos.

    Burokus sutarkuoti, sudėti išspaustas 2 skilteles česnako, įdėt majonezo, druskos.

    Sūrį sutarkuoti, įdėt 1 skiltelę išspausto česnako, truputį majonezo.

    Kiaušinius sutrinti, sumaišyt su majonezu, truputį pasūdyti.

    Agurkus sutarkuoti ir nuspausti.

    Salotas dedame sluoksniais: žirneliai, burokėliai, kiaušiniai, agurkai, sūris.

    ***

    Kopūstų salotos:

    Reikės: šviežių kopūstų, morkų, kedro riešutų, svogūnų, grybų.

    Šviežius kopūstus susmulkinti, pagniaužyti, kad nebūtų sausi. Įtarkuoti morkų, paskaninti druska ir cukrumi, apšlakstyti aliejumi ir actu. Paskaninti keptuvėje paskrudintais kedro riešutais arba pakepintais aliejuje svogūnais ir šaldytais (arba džiovintais) išvirtais smulkintais grybais.

    ***

    Salotos su tunu

    Produktai didesniam salotų kiekiui: indelis (400 g) nesmulkinto tuno aliejuje (aliejų nupilti), 6 kietai virti kiaušiniai, 250 g majonezo, tarkuoto fermentinio sūrio.

    Į indą sudedame smulkintą tuną, ant jo burokine tarka sutarkuotus kiaušinius, tada paviršių padengiame majonezu. Viršuje – smulkiai tarkuotas fermentinis sūris (gali būti kietasis). Papuošti galima įvairiai – alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, žalumynais ir t.t.

    ***

    Bak­la­ža­nai su po­mi­do­rais

    Rei­kės: ly­gio­mis da­li­mis bak­la­ža­nų ir po­mi­do­rų, 2 skil­te­lių čes­na­ko, drus­kos.

    Bak­la­ža­nus su­pjaus­ty­ti grie­ži­nė­liais, pa­bars­ty­ti drus­ka ir pa­kep­ti aly­vuo­gių alie­ju­je, kad suminkš­tė­tų. Po­mi­do­rus (su odelėmis) ir­gi su­pjaus­ty­ti grie­ži­nė­liais, pa­kep­ti (at­ski­rai nuo bak­la­ža­nų). Į lėkš­tę dė­ti bak­la­ža­nų, ant jų – po­mi­do­rų sluoks­nį, ant vir­šaus iš­spaus­ti čes­na­ko. Vėl dė­ti bak­la­ža­nų, po­mi­do­rų, čes­na­ko sluoks­nį. Sluoks­niuo­ti tiek, kiek tu­ri­ma dar­žo­vių.

    Pa­tie­ka­las ska­nus ir šil­tas, ir šal­tas. Ypač gar­du ska­nau­ti su itališka cia­bat­ta duo­na.

    ***

    Šei­mos sa­lo­tos

    Salotoms tiks Pekino ko­pūs­tai, švie­žio kopūsto la­pai, „Ais­berg“ sa­lo­tų la­pai. Vie­na są­ly­ga – sa­lo­tų la­pai tu­ri bū­ti traš­kūs.

    Rei­kės: sa­lo­tų la­pų, 2 po­mi­do­rų, 1 agur­ko, 150 g pus­kie­čio sū­rio, Vi­dur­že­mio jū­ros salo­tų prie­sko­nių, drus­kos, pi­pi­rų, kep­tos juo­dos duo­nos, ma­jo­ne­zo.

    Sa­lo­tas nu­plauti ir nu­sau­si­nti. Pe­ki­no ko­pūs­tą su­pjaus­tyti, o jei­gu „Ais­berg“ sa­lo­tos, ta­da suplė­šyti. Po­mi­do­rus su­pjaus­tyti skil­te­lė­mis, agur­ką laz­de­lė­mis, sū­rį ne­di­de­liais ku­be­liais.

    Duo­ną be plu­tos su­pjaus­tyti ku­be­liais, pa­ke­pi­nt alie­ju­je ir iš­grie­bu­s at­vė­si­nti. Vis­ką sumaišyti su prie­sko­niais ir ma­jo­ne­zu. Su­dėti į sa­lo­ti­nę. Ant vir­šaus už­be­rt kep­tą duo­ną.

    ***

    Drau­gių sa­lo­tos

    Rei­kia: sil­kės fi­lė (raus­vos, 2 vnt.), 1 vir­to kiau­ši­nio, 1 po­mi­do­ro (rei­kės tik jo minkš­ti­mo), 1 agur­ko, 1 avo­ka­do (geriau ne ža­lias, o ru­das, – jis ska­nes­nis), svo­gū­nų laiš­kų (pa­gal sko­nį), kra­pų, drus­kos, pi­pi­rų. Dar alie­jaus (aly­vuo­gių, mig­do­lų, mo­liū­gų sėk­lų – ko­kį tu­rite).

    Vis­ką su­pjaus­ty­ti, jei­gu rei­kia į alie­jų dar įspaus­ti cit­ri­nos sul­čių, api­pil­ti dar­žo­ves, iš­mai­šy­ti ir ska­nau­ti. Vir­tu­vė la­bai tin­ka eks­pe­ri­men­tams ir pro­duk­tus ga­li­ma nuo­lat kai­ta­lio­ti.

     

    Skanaus!

     

    #15800
    rudeninė
    Participant

    Mini čeburekai

    Tešlai: 0,5 l kefyro, 400-500 g miltų, žiupsnelis druskos. Galima įmušti kiaušinį, nors nebūtina.

    Įdarui: 600 g kiaulienos faršo, druskos, pipirų, 100 g tarkuoto sūrio, 100 ml vandens, smulkiai pjaustyto svogūno.

    Tešlą išminkom, kočiojam plonai, darom skritulius puodeliu. Dedam įdaro, užlenkiam, kraštus užspaudžiam šakute. Galime naudoti specialią koldūninę, jei turime.

    Pavartydami kepam įkaitintam aliejuje, kol įgaus auksinį atspalvį. Galima kept gilesnėj keptuvėj arba puode. Kepa maždaug 5 minutes.

    Padažui tinka pomidorų padažas sumaišytas su majoneziniu sūrio padažu, įspaudus truputį česnako.


    Laiveliai

    Ciabatta duoną pjaunam per pusę, šiek tiek paskobiam vidų, kad liktų laivelis. Vidų ištepame pomidorų padažu, tada išklojame sūrio lapeliais (pvz. cheder sūrio). Ant viršaus dedame pjaustytą kumpelį, paprikų, pomidorų ir marinuotų agurkų kubelius. Pabarstom prieskoniais, o tada – gausiai užberiame tarkuoto sūrio. Dar reikėtų į išlydytą sviestą įspausti šiek tiek česnako ir aptepti Ciabattos kraštelius.

    Laiveliai 5-7 minutėms keliauja į įkaitintą orkaitę, kad sušiltų ingredientai ir apskrustų kraštai.

    Dedamės padažo, valgom rankomis ar su įrankiais.

     

    Skanaus!

Rodomi 3 įrašai - nuo 16 iki 18 (viso: 18)
  • Prisijunkite, jei norite atsakyti į šią temą.